You Are Here: Home - Diari Seorang Penuntut Ilmu - Luahan: Cinta ini kerana keindahanmu

Even if we hate someone for some reason, Allah SWT has taught us to always be fair. Allah SWT said in surah Al-Maidah verse 8:
"Hai orang-orang yang beriman hendaklah kamu jadi orang-orang yang selalu menegakkan (kebenaran) karena Allah, menjadi saksi dengan adil. Dan janganlah sekali-kali kebencianmu terhadap sesuatu kaum, mendorong kamu untuk berlaku tidak adil. Berlaku adillah, karena adil itu lebih dekat kepada takwa. Dan bertakwalah kepada Allah, sesungguhnya Allah Maha Mengetahui apa yang kamu kerjakan."
Can you appreciate the beauty of Islam?

Demikianlah sikap seorang Muslim yang beriman. Tidak sepatutnya disebabkan sesuatu perkara sebagai contoh hal peribadi etc menyebabkan kita tidak berlaku adil kepada orang yang kita benci apabila hendak memutuskan sesuatu... Berlaku adilllah, kerana ia lebih dekatt dengan taqwa

Ohh... I really love my religion...
===========================================================
Bersikap adil terhadap kawan dan lawan amatlah sukar. Namun itulah tuntutan Islam yang agung ini. Hati manusia biasanya akan berpihak kepada orang yang disukai, sekalipun dia di pihak yang salah. Sukar pula untuk menyokong orang yang dibenci, sekalipun dia di pihak yang benar. Apabila perasaan tidak terkawal atau berdisiplin dengan ajaran Islam, maka insan biasanya akan mencari justifikasi untuk membela kesilapan orang disukainya. Dalam masa yang sama, dia mungkin akan mencari ruang untuk mempersalahkan musuh yang dibencinya. Sikap seperti ini menjadi barah kehidupan. Jika ia menguasai masyarakat, kebenaran akan terhapus dan kebatilan akan dibela.
(Dr Mohd Asri, 2007, Bersikap adil dalam penilaian, http://drmaza.com/home/?p=95)

0 comments

Leave a Reply