You Are Here: Home - Download - Kuliah Ustaz Fathul Bari - hadis pertama hadis 40 Imam Nawawi

Terima kasih kepada sahabat di Al-Fikrah.net yang bagi link dan info pasal kuliah yang alhamdulillah memberikan manfaat dan nasihat kepada umat Nabi SAW. Walaupun tak dapat pi, tapi semoga rakaman mp3 ni dapat memberikan manfaat.

Perbincangan masih pada hadis pertama hadis 40 Imam Nawawi iaitu berkenaan dengan niat. Dibawah adalah serba ringkas point2 penerangan Ustaz Abu Islam pada rakaman kuliah ini:

1. Definisi Sahabat, Keutamaan pada Sahabat, Keutamaan Umar Al-Khattab yg meriwayatkan hadis ini secara sendiri dan tidak diriwayatkan oleh Sahabat2 lain.

2. Maksud 2 ayat pertama hadis ini iaitu: "Sesungguhnya setiap perbuatan tergantung niatnya. Dan sesungguhnya setiap orang (akan dibalas) berdasarkan apa yang dia niatkan", adakah terdapat perbezaan antara 2 ayat pertama pada hadis ni dan jika ada, apakan perbezaan nya?

3. Kewajiban mengikhlaskan amalan semata2 kerana Allah swt. Beza antara niat dan lafaz niat dan pendapat ulama' tentang niat dan lafaz niat.

4. Perkataan ulama' salaf tentang ikhlas dan penting nya utk berusaha mencapai keikhlasan (berdoa dan memulakan amalan yg sunnah walaupun belum benar2 ikhlas).

5. Bahaya Riya'

6. Petunjuk Ulama' salaf bagaimana mereka mengikhlaskan diri dan sungguh2 mereka menjaga niat mereka.

7. Kewajipan ikhlas dan mengamalkan sunnah Nabi saw yg sahih dalam setiap amalan yg kita lakukan.

Sesape nak dengar ni link download...

Kuliah Ustaz Fathul Bari - Hadis pertama hadis 40 Imam Nawawi

Semoga bermanfaat. Wallahu'alam
Tags: Download

0 comments

Leave a Reply