You Are Here: Home - Download - Kuliah Ustaz Fathul Bari - Pencemaran Akhlak Mahasiswa

Bismillahirrahnirrahim...

"Bertaqwalah kamu kepada Allah di mana sahaja kamu berada, dan lakukanlah kebaikan yang mana dengan kebaikan tersebut ia dapat menghapuskan segala kesilapan-kesilapan yang kamu lakukan, dan berakhlaklah dengan manusia dengan akhlak yang baik lagi mulia" (Sahih riwayat Tirmizi)

Terima kasih kepada sahabat di Al-Fikrah.net yang bagi link dan info pasal kuliah yang alhamdulillah memberikan manfaat dan nasihat kepada umat Nabi SAW. Walaupun tak dapat pi, tapi semoga rakaman mp3 ni dapat memberikan manfaat.

Ustaz tu bagi ceramah pasal pencemaran akhlak mahasiswa. Banyak nasihat-nasihat daripada ustaz untuk dimanfaatkan. Agama itu nasihat... :)

عن أبي رقية تميم بن أوس الداري رضي الله عنه, أن النبي صلى الله عليه وسلم قال: «الدِّيْنُ النَّصِيْحَةُ» قلنا: لمن؟ قال: «لله, ولكتابه, ولرسوله, لأئمة المسلمين وعامتهم». رواه مسلم

Dari Abu Ruqayyah Tamim bin Aus ad-Daary radhiyallahu ‘anhu, bahwasanya Nabi shallallahu ‘alaihi wa sallam bersabda, “Agama itu nasihat”. Kami pun bertanya, “Hak siapa (nasihat itu)?”. Beliau menjawab, "Nasihat itu adalah hak Allah, kitabNya, RasulNYa, pemerintah kaum muslimin dan rakyatnya (kaum muslimin)" (riwayat Muslim di dalam Sahihnya)

p/s: untuk syarah hadis kat atas tu boleh lawati http://muslim.or.id/akhlaq-dan-nasehat/agama-adalah-nasihat-1.html

Download

Kuliah Ustaz Fathul Bari - Pencemaran Akhlak Mahasiswa


Secara ringkasnya, saya tulis antara point-point yang dibincangkan oleh Ustaz..

Masalah mahasiswa yang membawa kepada pencemaran Akhlak mahasiswa:


1. Akidah

2. Solat

3. Pergaulan

Semoga bermanfaat.. Wallahu'Alam
Tags: Download

0 comments

Leave a Reply